Mereka dah jadi sahabatku,anda bila lagi?

SEMUA N3 YANG SAYA TULIS TIDAK ADA BERKAITAN LANGSUNG ATAU TIDAK LANGSUNG DENGAN YANG HIDUP MAUPUN YANG TELAH MENINGGAL.
SEMUA GAMBAR ATAS NAMA MAMACHIA ADALAH HAK MILIK PERSENDIRIAN TIDAK BOLEH DICOPY

Ahad, 25 September 2011

LANGKAH2 AMBIL GAMBAR STATIK DAN MASUKKAN DALAM BLOG..

Salam semuaa.... ari ni kak nak buat tutorial sikit, bagaimana nak ambil gambar atau apa2 jugalah yang anda mahu yang tertera atas screem pc@monitor secara statik, kemudian masukkan dalam n3 kat blog. seperti dalam n3 ini..kak cuba buatlah atas permintaan Hanny Esandra, ..memandangkan kak pakai pc Apple..kak akan ajar juga cara Apple, tak banyak beza punnn..tapi bagi kak window lagi mudah dipahami
kak pasti ramai yang sudah tahu dan pandai guna, cuma kak nak kongsi sikit tutorial ... harap sampailah apa yang diajar kalau salah harap dimaafkan iya.....


Bagi pengguna Apple..


1- mula2 paparkanlah atas screm monitor anda, apa2 yang anda nak gambar, buka besar2 ok.. 
2- kemudian tekan SHIFT/COMMAND/3 secara serentak, bila anda terdengar bunyi klik bermakna sudah siaplah proses mengambar..pastikan anda tahu dimana gambar disimpan.. terpulanglah korang nak masukan kat fail mana. kak suka masukan kat dalam destop senang delete kemudian.
3- kalau nak edit.. open lah Adobe photoshop CS5, bolelah buang(crop) mana2 yg tak patut.. dan kalau nak terang lagi sharp kan lah juga dan save kan dalam destop semula...bole juga kalau tak nak edit terpulang..
 4- buatlah n3 dan upload macam masukan gambar insert image yang kat atas tu. ingat ambil gambar destop. itu saja mudahkan..

inilah gambar asal massage yang digambar dari FB...


ini pula yang kak sudah edit buang yang tak patut, besarkan dan terangkan.

Bagi pengguna Window pula

1- mula2 korang besarkanlah screem moniter pc anda, gambar atau apa2 saja yang korang nak ambil tu. sama langkah apple di atas.
2- tekanlah keybord Prt Scrn Sys Rq (terdapat sebelah kanan atas keybord pc anda) sekali saja untuk satu gambar, kalau nak lebih tekanlah lebih...masa anda tekan tu pastikan screm monitor anda terpapar gambar yang nak diambil tu ok..
3- gambar tersebut bolelah anda simpan dalam microsof office picture manager dengan membuka microsof office dan kliklah (sebelah kanan mouse) paste kan, bermakna gambar tu ada sudah kat microsof office ni...editlah kalau mau. buang(crop) mana yang patut..
4- sudah selesai, bolelah anda buatlah n3 kat blog dan upload gambar (dari microsof office tadik) macam biasa insert image. sama juga dengan apple.

ok tu saja tutorial cara mengambil gambar yang tertera pada screm monitor dan masukan dalam blog. mungkin juga cara penyampaian kak tak betul, haraf di perbetulkan dan sudi2kan lah komen.

P/s : yang baik tu datang dariNYA, yang silap tu dari kak sendiri..haraf di maafkan...

8 ulasan:

Amirah Adnan berkata...

wah..bagus2..tengs kak.. nanti nak try..:)

ILA HonEyBuNNy berkata...

terima ksh kak tip neh..

ila nak cuba jugak macam mira...ehhehhe

fadh leyanie berkata...

owh..rupa-rupanya begitu caranya..:P
terima kasih..

Hanny Esandra berkata...

thanks kak..:-)
seronoknya!

Mamachia berkata...

Amirah-iya try..haraf jadilah iyaaa...

Mamachia berkata...

ILA-pas ni buat n3 guna cara ni k..anti bagi tau..kak komen..

Mamachia berkata...

fadh-gitu cara yang kak buat..talah mungkin ada cara lain lagi yang lebih baik..bolelah cuba iya.

Mamachia berkata...

Hanny-maaflah iya hanny lama menunggu..