Mereka dah jadi sahabatku,anda bila lagi?

SEMUA N3 YANG SAYA TULIS TIDAK ADA BERKAITAN LANGSUNG ATAU TIDAK LANGSUNG DENGAN YANG HIDUP MAUPUN YANG TELAH MENINGGAL.
SEMUA GAMBAR ATAS NAMA MAMACHIA ADALAH HAK MILIK PERSENDIRIAN TIDAK BOLEH DICOPY

Isnin, 28 Mac 2011

TIPS HEADER LEBIH CANTIK DAN MELETOP..

Hari tu saya pernah janji untuk kongsi2 tips  membuat header agar lebih meletop..sebenarnya anda semua pun boleh buat dan mungkin tau buat. apa yang saya kongsi adalah cara yang saya guna. Jika anda rasa tak sesuai bagi anda, tak apa mungkin anda ada cara tersendiri.. saya hanya berkonsgi cara membuat header saya iya. Jadi  " kalau ada yang tercacat tu bagi taulah saya, kalau suka bagi tau kawan ".semua yang saya kongsi ni saya dapat dari ebook yang saya pernah belajar dan saya buat keatas semua gambar yang saya edit..memandangkan ruang yang tak cukup, saya tak ajar Edit gambar, cuma saya ajar bagaimana nak uplod gambar dalam web dan anda bolelah buat header yang lebih besar dan jelas.




Langkah 1 ~ mula2 dan yg paling penting sekali anda kenalah berlawa2, soleklah muka  anda secantiknya. Serlahkanlah bakat makeup bagi yang ada bakat, tacap cantik2 tau..biar colorful. yang bertudung pakailah tudung yang warna2 dan ceria biar lagi nampak meletop..heheh. Pastu bolehlah suruhlah cik abang gambar  mcm ambil gambar paspot, apa kamera pun bole, betul2 zoom kat muka anda, jadi cermin2 lah muka tu mana tau ada tahi mata ke.. 
Langkah 2 ~ Anda editlah guna Adobe photoshop Cs5. Saya guna  Adobe Lightroom untuk kasi naik warna dan terangkan guna Adobe Photoshop Cs5. Seloknya guna yang Raw, JPG pun bole tapi tak banyak bole buat..tak mau edit pun tak apa asal anda suka dengan gambar tu..tapi edit sikitlah iya buang jerawat tu atau apa2 yang tak elok dipandang..
Langkah 3 ~ setelah puas hati gambar hendaklah dikecilkanlah saiz nya..dalam cs5 itu anda buka Image> pililah image size - tukarlah Resolutionya kepada 75 (bagi gambar yang saiz kecil cam gambar diatas ni / atau korang sekadar nak masuk web saja)atau Resolution 240 (kalau nak gambar besar cam header aku tu / atau korang nak cuci kat kedai ke)..ok 
Langkah 4 ~ Anda kena shrpkanlah gambar anda dulu..supaya lebih terang dan menyerlah..dalam cs5 anda buka Filter> pililah Sharpen>Unsharp Mask-tukarkan Amountnya kepada 85%, Radius 1.oo pixes dan Threshoid 4 levels. Pastu klik ok...nampak gambar anda jelas sudah.
Langkah 5 ~ kalau nak kasi masuk gambar kat dalam internat (FB,Blog apa sajalah) . . . Anda kena convert dulu..caranya buka Edit>Pililah Convert to profile> anda pilih kat dalam-Profile Adobe RGB(1998) / Profile sRGB IEC61966-2.1 / Engine Adobe (ACE) / Relative colorimetric. Bila sdh siap anda  savelah dalam File> save as dalam bentuk JPG dengan quality 10 pun ok juga..


  
Bila proses sudah siap anda bolehlah masukkan dalam blog jadi header anda..untuk gambar yang lebih cantik biarlah banyak warna menyerlah. Anda boleh letakkan bunga atau rama2 atau gambar dengan belon2 atau kipas kah..apa2 sajalah yang anda suka.

Selamat mencuba, lepas ni mesti banyak header besar2 mcm saya punyakan..
Jangan takut untuk mencuba.







10 ulasan:

Sasa Al-Sharif berkata...

boleh digunapakai utk edit gmbr :)

Mamachia berkata...

Sasa-makasih sasa. iya saya suka guna cara ini, mudah dan sesuai utk mengedit.

Cik Nathrah berkata...

thanks kak for sharing. boleh la guna edit gamba ni :)

Mamachia berkata...

Cik Nathrah- edit comel2 iya sis, Nathrah kan banyak gambar cantik2 .

maceklala berkata...

awwww follower ke 222! my fevret no la mamachia! <3

maceklalatralala.blogspot.com

nadhirah. berkata...

awesome !
thanks sharing :)

MamaIeta berkata...

Cantik. lain dari yang lain. boleh cuba!

Mamachia berkata...

maceklala-cantik no tu kan.selamat mencuba iya dik..

Mamachia berkata...

nadhirah-iya sis kena kongsi, simpan pun tak guna jugakan.

Mamachia berkata...

Mamaleta-lainkan bolelah cuba iya, biar kasi besar..