Mereka dah jadi sahabatku,anda bila lagi?

SEMUA N3 YANG SAYA TULIS TIDAK ADA BERKAITAN LANGSUNG ATAU TIDAK LANGSUNG DENGAN YANG HIDUP MAUPUN YANG TELAH MENINGGAL.
SEMUA GAMBAR ATAS NAMA MAMACHIA ADALAH HAK MILIK PERSENDIRIAN TIDAK BOLEH DICOPY

Rabu, 11 Mei 2011

LANGKAH2 BUAT PENGOMEN TEGAR..

Ari ni baru saja saya buat pengomen tegar kat sidbarku.
 lamanyaaa baru aku jumpa, lawat semua blog buat2 asyik tak jadi saja..
akhirnya saya jumpa juga cara yang betul dan menjadi.
kerana itu saya nak kongsi jugalah, ini untuk yang belum 
ada pengomen tegar..langkah2nya.

1. Mula2 pergi ke "Design" dan kliklah,



2. Bukalah "Add a Gadget "terpulang nak letak kiri atau kanan sidbar anda.



3. Anda pilihlah "HTML/Java script" tu dan letakkan kodnya.


4. Untuk kod ni korang hati2lah iya, kadang tak akan jadi (akan kosong)


 <!-- Top commentators widget v1 Start -->
<script type="text/javascript">
function getYpipe(feed) {
 document.write('<ol>');
 var i;
 for (i = 0; i < feed.count ; i++)
 {
 var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'";
 if(feed.value.items[i].link == "")
var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>";
else
var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + feed.value.items[i].title + "</a> </li>";
 document.write(item);
 }
 document.write('</ol>');
 }
 </script>
 <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
 YourBlogUrl=http://norintan-mamachia.blogspot.com
 &ExcludedNick1=Intan(mamachia)
 &ExcludedNick2=mamaChia
 &ShowHowMany=7
 &_callback=getYpipe
 &_id=23022d7836bf2dd3c10a329feb9be26a
 &_render=json"
type="text/javascript"></script>
<span style="font-size: 80%; float:right;">Get this <a href="http://www.bloggersentral.com/2009/06/creating-top-commentator-widget-in.html">widget</a></span>
<!-- Top commentators widget End -->

5. Copy kod di atas dan paste kan ke box ini. 
6. Setelah itu kod2 warna merah hendaklah diubah dengan kod anda sendiri seperti ini.        
     KOD ASAL                                             KOD SAYA
-YourBlogUrl=URL KORANG              -YourBlogUrl=http://norintan-mamachia.blogspot.com
-&ExcludeNick1=NAMA1                           -&ExcludeNick1=Intan(mamachia)
-&ExcludeNick2=NAME2                   -&ExcludeNick2=MamaChia (nama lain saya)
-&ShowHowManny= 5                      -&ShowHowManny= 7
7. Bila selesai semua, bagi tajuk dan save. ok siap harap2 jadilah iya.. 
kongsi2 ilmu, hidup akan lebih berkat. amin.



6 ulasan:

sha a.s berkata...

bagusnya info..nnt boleh sha try..ehehe

Nurr Kasih berkata...

salam..thanks kak bagi ilnu pagi ni.

sya dah try..tapi apa pasal namaku termasuk skli dlm comentator tu ye hehe.

Nurr Kasih berkata...

* typo= ilmu pagi ini.

Mamachia berkata...

NurrKasih-heheeee sis cuba tulis nama mu tu kat dalam &ExcludeNick1=nama yg kita x mo masuk

Cth; kak xmo masukan nama kak jadi kak letaklah nama Intan(mamachia) sebab kak x mo masuk sebagi pengomen.

Mamachia berkata...

sha a.s-cuba iya sis, hehheee

putryteya berkata...

thanks akak . ia sangat membantu . weee
follow sini :)