Mereka dah jadi sahabatku,anda bila lagi?

SEMUA N3 YANG SAYA TULIS TIDAK ADA BERKAITAN LANGSUNG ATAU TIDAK LANGSUNG DENGAN YANG HIDUP MAUPUN YANG TELAH MENINGGAL.
SEMUA GAMBAR ATAS NAMA MAMACHIA ADALAH HAK MILIK PERSENDIRIAN TIDAK BOLEH DICOPY

Khamis, 17 Mac 2011

BENGKEL FOTOGRAFI ASAS POTRET DAN EDIT/HARI PERTAMA



Tiga hari tinggalkan blog, bersawang sudah, rumah pun bersepah, banyak kerja. 14 dan 15 hb saya sibuk urus bengkel bersama c hubby dan rakan fotografi, ..penat tau satu hari urus tempat lagi, model lagi dah tu kena makeup model lagi, tapi best tau kerjasama kami, tambah lagi model yang sporting, ..


selepas di edit pagi tadi ditambah dengan sibuk mengemas rumah ini saja yang sempat upload..

gambar indoor diambil pada hari pertama 14/03/11 



Semua editan saya menggunakan Lr dan Cs5. dlm Lr x banyak saya ubah hanya warna dan sharpkan..manakala dlm Cs5 saya cuba naikan cureve dan level sikit, bersihkan muka dan sapu2 kat mana yang gelap..
model diambil dengan penggunaan dua lampu depan dan atas..



Editan khas fokus kepada warna dan cahaya.lampu di tepi dan depan...dalam Lr saya naikan warna saturation hanya warna red,yellow dan orang..ini semua warna kulit. warna luminance hanya naikan warna blue, yellow dan margenta..warna rama2. dlm Cs5 kasi bersih kulit sja.


Latar belakang gambar sebenarnya kotor dan berserabut telah dibuang. manakala model naikan warna baju sahaja..



Edit tumpu kepada mata dengan amount 50 / 70 dan licinkan muka dengan opacity 18 / 20. kemudian kasi blur kulit dan naikan warna..









7 ulasan:

Nurr Kasih berkata...

wah bestnya klu dpt ikut kelas editing ni..klu saya di sana mau jugak join. InshaAllah next time klu ada kesempatan :D. cantik2 picnya kak.

mrs Gee :) berkata...

wowweee.. best nyer.. suka suka..

eyna azmi berkata...

best nye ,,,,, rasa nak join jugak lah bengkel nie ..kat mana ya ...

MamaChia berkata...

Nurr Kasih-dik nurr makasi..iya nanti ada bengkel saya bagi tau..seronok tau kalo ramai popuan ikut..

MamaChia berkata...

Mrs Gee- seronok tau edit2 gambar ni palagi kita popuan sesuai sngt..mcam menghias umah kasi cantik2..hehehee

MamaChia berkata...

eyna azmi-sudah habis buat ari tu 14/15 mac..rancang nak buat Mei ni..buat kat sabah..jauhkan. kat kl pun banyak buat tu bengkel.

MamaChia berkata...

kalulah bole ajar korang cara edit kat blog ini..kan best. saya suka juga kongsi2 ilmu ni..cuma perlu ruang yang banyak nak terangkan, nak tunjuk lagi satu hal..nantilah kalo saya dapat buat satu ruang khas untuk edit gambar .ok.